2023. március 15. – nemzeti ünnepünk

Március 15-én minden magyar szív egyszerre dobban

 

Különösen elmondható volt ez az idei március 15-éről, amely 3 szempontból is különleges volt ebben az évben.

 

1 – A forradalom 175. évfordulója

Immár 175 év telt el azóta, hogy azon a bizonyos márciusi reggelen először harsant fel Petőfi Nemzeti dala és a 12 pont. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc akkoriban részét képezte az európai forradalmi hullámnak, melyek közül lényegében egyedül jutott el a sikeres katonai ellenállásig. Ez volt Magyarország újkori történelmének talán legismertebb háborús konfliktusa. Eredményessége is messze túlmutatott a környékbeli forradalmakén, hiszen a Habsburg-ház csak az Orosz Birodalom jelentős katonai beavatkozásával volt képes leverni azt.

 

2 – Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója

2023-ban ünnepelhetjük Magyarország egyik leghíresebb költője, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Petőfi a “márciusi ifjak” egyik vezetőjeként nemcsak teljesen összefonódott az 1848-as forradalommal, de egyben annak szimbólumává is vált. Költészetét tekintve számos dologban számított úttörőnek. Ő volt, aki kiteljesítette a magyar romantikát. Az ő költeményeiben jelent meg először a családi, házastársi, hitvesi szeretet és szerelem ábrázolása.

Egyszerűen, közérthető módon szólt mindenkihez, és ő volt az, aki először írt hazánkban a világszabadság gondolatáról. Számos művét – mint A helység kalapácsát, Az Alföldet, A Tiszát, a János vitézt, vagy a Nemzeti dalt – szinte minden magyar ember ismeri. Utóbbi az egyik legnagyobb műve, melyet mindössze 2 nappal az 1848. március 15-ei forradalom kirobbanása előtt írt.

Bár pontos halálának körülményei a mai napig ismeretlenek, a történészek szerint 1849. július 31-én halt meg a segesvári csatából való menekülés során, ahol életét áldozta a magyar szabadságért.

 

3 – Lélekemelő és igazán rendhagyó ünnepi műsor és megemlékezés

A zord, esős időre való tekintettel az ünnepség megrendezésére végül a Polgármesteri Hívatal nagytermében került sor. A megemlékezés a borsodszentgyörgyi egyházközösség képviselő-testülete tagjainak közreműködésével jött létre.

Az ünnepség elején a megjelentek köszöntése után a résztvevőkkel közösen, egy emberként énekeltük el a Himnuszt. Ezt követően Nikodém Kornél Polgármester ünnepi beszéde következett, aki külön kitért a 200 éve született Petőfi Sándor emlékére.

Mi az ünnepi műsorban emlékeztünk meg a jeles évfordulóról Tőkés György atya közreműködésével, aki nagy költőnk előtti tiszteletből elszavalta Petőfi Szeptember végén című költeményét. Megemlékezésünk a borsodszentgyörgyi egyházközösség képviselő testületének műsorával folytatódott, ahol Kriston Tamás felolvasta a 12 pontot.

A műsor egyik csúcspontjaként Németh Szilárd kántor úr és Tőkés György atya előadásában – szintetizátor és gitár kíséretével – hallgathattuk meg a Nemzeti dalt, mely egyszerre volt lenyűgöző és felemelő.

 

A fellépők sorát végül Dúl Netta zárta, aki Csézy: Itthon vagyok című dalának előadásával kápráztatott el bennünket.

 

A Szózat közös eléneklését követően a civil szervezetek képviselői levonultak a főtérre, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúját és virágait.

 

Koszorúzás után egy kis baráti beszélgetésre és agapéra invitáltuk a velünk együtt ünneplő közönséget, akiknek egyúttal köszönetünket is szeretnénk kifejezni szíves megjelenésükért.

Tisztelettel és köszönettel:
az egyházközkösségi képviselő-testület

 

GALÉRIA

Szintén kedvelheted...