1956. október 23. – a forradalom és szabadságharc ünnepe – 2021.

Október 23-a egyike hazánk legnagyobb nemzeti ünnepeinek.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, vagy az ’56-os népfelkelés Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

Bár a forradalom kezdeti győzelmei, majd későbbi leverése után a pártállami hatalom ellenforradalomnak bélyegezte és elítélte, a rendszerváltás során megváltozott az események értékelése, melynek hatására 1989. október 23. óta e kettős ünnep a forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság ’89-es kikiáltásának ünnepe.

Október 23-án, szombaton önkormányzatunk ünnepi megemlékezés keretében főhajtással tisztelgett az 56-os hősök előtt. Mély tisztelettel és hálával tartozunk mindazoknak, akik akkor kiálltak magyarságukért, és példát mutattak bátorságból, hazaszeretetből. Akár életük árán is szembenéztek a zsarnoksággal, az elnyomással, a hazugsággal. Soha ne feledjük, hogy hazánk a legfontosabb, és semmilyen külső ráhatás, érdek nem írhatja felül ezt.

Köszönjük Riz Gábor országgyűlési képviselő úrnak, hogy elfogadta meghívásunkat, és beszédet mondott a megemlékezésen.

2021. október 23.

Köszönetet mondunk Némethné Borbás Anikónak, Németh Mariannának és a Szent György Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjainak, akik színvonalas műsorukkal engedtek bepillantást nyerni az 56-os eseményekbe.

És köszönjük Némethné Kovács Cecíliának a szervező munkát, hogy egy valóban méltó és tartalmas megemlékezés keretében tiszteleghettünk az 56-os hősök, és az ő eszmeiségük előtt.

Nikodém Kornél
polgármester

 

GALÉRIA

Szintén kedvelheted...