Gombahatározó

Az alábbi gombafajták megtalálhatóak a környező erdőségekben és fogyasztásra alkalmasak

Ízletes vargánya (Boletus edulis)

Jellemző

izletesvarganya_1

Előfordulás: Kora nyártól késő őszig terem, többnyire van nyári és egy őszi tömeges megjelenési időszaka. Minden erdőben gyakori, leginkább tölgyesekben, de bükkösben, fenyvesben és vegyes erdőben is megtaláljuk. Gyökérkapcsolt gomba. Szereti a ritkább, ligetes erdőrészeket, erdőszélét, füves ösvényeket, amelyek mentén bőven terem, de előjöhet sziklás, meredek hegyoldalon is. Kiadósabb nyári esők után kb 10 napra jelenik meg. Az erdő állatai igen kedvelik, ezért sokszor megrágva találjuk.

Fogyaszthatóság: A legtöbbre becsült ehető gombáink egyike. Jól tárolható és szállítható. Kellemes, közismert illatú, dióra emlékeztető ízű.


Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)

Jellemző

kekhatugalambgomba_2

Előfordulás: Lomberdők talaján egyesével, sokszor nagy mennyiségben is terem a fák alatt, mert gyökérkapcsolt gomba. Nyáron és kora ősszel található. A nyári szárazabb időben is mindenfelé gyakori.

Fogyaszthatóság: Jóízű, ehető gomba, amely kiadós is. Sokféleképpen elkészíthető, de mint minden galambgomba, ez is legjobb más gombákkal keverten, vegyes gombás ételben. A kalap tepsiben sütve (mint a keserűgomba) kitűnő csemege, de jól használható levesbe és salátának is. A galambgombák különösen alkalmasak szárításra, szépen, gyorsan és jól száradnak, színüket is megtartják. A szárított galambgomba könnyen megdarálható gombapornak. Ropogós, merem húsuk konzerválásra is alkalmas. Nyersen is kellemes, dió ízű. Szagtalan.


Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius)

Jellemző

sargarokagomba

Előfordulás: Nyári és kora őszi gomba, de a termés zöme a meleg, esős nyári eleji hónapokra esik, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire seregesen, helyenként igen tömegesen kerül elő. Egyes vidékeken igen gyakori.

Fogyaszthatóság: Közkedvelt, kitűnő, ehető, jól ismert gomba. Jóízű, de kissé borsra emlékeztető, nyersen fűszeresen csípős. Csípős íze elkészítése után eltűnik. Kellemes és jellemző szaga van, amely kajszibarackra, de paprikára is emlékeztet. Szárítva is megtartja szagát. Mindenféle gombás ételnek alkalmas, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos. Nagy mennyiségben kerül árusításra.


Ízletes csiperke (Agaricus bitorgquis)

Jellemző
izletescsiperke_3
Előfordulás: Útszéleken, parkokban, kertekben, aszfaltrepedésekben is megterem. Májustól októberig hoz termőtestet, hazánkban gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, ízletes.