2023 – adventi gyertyagyújtások

A koszorú

A karácsonyi ünnepkörrel elindult a sokak számára legszebb és legjobban várt időszaka az évnek. A karácsonyhoz, Krisztus születésének ünnepéhez közeledve hétről hétre gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún otthonainkban és községünk főterén. Sokan nem tudják azonban, hogy az első adventi koszorút egy Johann Hinrich Wichern nevű evangélikus lelkész készítette 1839-ben. Ezen a koszorún eredetileg 24 gyertya volt, 20 piros a hétköznapokat, 4 fehér pedig az advent vasárnapjait jelképezte. Mivel jelentős mennyiségű gyertyát vonultatott fel, az apparátus mérete 1-2 méter volt. Az első koszorú megalkotásához örökzöld ágakat erősített egy 2 méter átmérőjű fa kerékre, ezen helyezte el a gyertyákat. A katolikusoknál valószínűleg csak az I. világháború után terjedt el.

Mit jelképez?

A koszorú kör formája Isten végtelen és örökkévaló szeretetét jelképezi. Az örökzöld, leggyakrabban fenyő ágak az életet, a reményt, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Krisztus eljövetelének közeledtét hirdetik. A koszorú díszeiként gyakran almát és vörös szalagokat is elhelyeznek. Az alma a bűnbeesést és egyben a megváltás ígéretét, a szalagok pedig a keresztény imádatot jelentik.

Meggyújtottuk az első gyertyát

Az új egyházi év köszöntését jelentő messiásvárás idén sem múlhatott el anélkül, hogy közösen is meg ne ünnepeltük volna. Községünk adventi koszorújának első gyertyáját jelképesen az Egyházi Képviselő-testület tagjai gyújtották meg, akik meghitt és bensőséges műsorral leptek meg bennünket.

GALÉRIA

Ég a második gyertya is

A második gyertya a remény vasárnapját jelenti. Ez a remény a hagyomány szerint a zsidó néphez fűződött, mert nekik ígérte meg Isten, hogy a megváltó közülük származik majd. A remény vasárnapjának gyertyáját községi koszorúnkon idén a Szent György Katolikus Általános Iskola tanárai és diákjai gyújtották meg szép előadás keretében.

GALÉRIA

Harmadik gyertya – az öröm vasárnapján

A harmadik gyertya az öröm vasárnapját jelenti. Arra az örömre emlékezünk ezen a vasárnapon, amelyet a Szűzanya érzett Szent Fia, Jézus Krisztus születésekor. Járja át ez az öröm indannyiunk szívét és maradjon velünk örökké! Az öröm gyertyáját Borsodszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyújtotta meg az adventi koszorún. Ekkor tartottuk meg a Mindenki Karácsonyával egybekötött Adventi Vásárt is.

GALÉRIA

Negyedik gyertya – a szeretet vasárnapján

A negyedik gyertya az öröm vasárnapját jelenti. Ezzel zárul a várakozás és ez jelzi, hogy elérkezett a karácsony, az üdvözítő eljövetelének ideje. A negyedik gyertyát községünk adventi koszorúján az önkormányzat dolgozói gyújtották be. A meghitt ünnepi műsort Dúl Netta és Németh Stella fellépése gazdagította.

Köszönjük a szervezésben és lebonyolításban segítők munkáját, a vendégeknek pedig a részvételt.

GALÉRIA

Szintén kedvelheted...