Látnivalók

Római Katolikus templom (Jézus Szíve Kápolna)

Az 1332-1337-ben készült pápai tizedjegyzék szerint már templom volt a falu közepén.

Védőszentje Szent György vértanú.

A település temploma a XVII. század közepére romossá vált, ezért a falu lakossága a hegyen lévő erdőben egy kis templomot emelt. 1746-ban ez már dűlőfélben volt, ezért Eszterházy püspök 1769-ben elrendelte egy új templom építését.Az új templom alapkövét 1770-ben rakták le a község központjától északra, az Őrhegy aljában.A költségek biztosításában a falu szülötte, Németh István, Kassa őrkanonoka is segített.A templom torony nélküli volt, ezért a XIX. század elején egy különálló kőtornyot építettek.

Az olajfestésű oltárképe Szent György lovagot ábrázolja, festőjét nem ismerjük.
1889-ben Diviánszki József feledi építész a templomot restaurálta, ekkor a homlokzat elé egy fa tornyot is építettek.
1936-ban külön engedéllyel keresztelő kutat állítottak, s ettől kezdődően a keresztelés nem Arlóban, hanem itt történt.
1938-ban Szent István király halála 900. éves évfordulója és az eucharisztikus kongresszus Budapesten történő megrendezése emlékére a templomot bővítették és egy kőtornyot építettek hozzá. A tervet Wagner József egri építész készítette el és 1939. június 29-én szentelték fel. A templom kelet-nyugati tájolású.
Szentélye keskenyebb mint a hajó, a nyolcszög három oldalával záródik.A templomhajót két belső pillér három csehboltozatú hajószakaszra bontja.


Tájház

Cím: Borsodszentgyörgy, Szentgyörgy u 23.sz.

A magántulajdonban lévő tájházban a régi eredeti bútorok társaságában a háztartásokban használt eszközök, (vasaló, varrógép stb) edények, (fejőedények, teafőző stb), porcelánok, falvédők, pokrócok, hímzett, varrott terítők, falvédők, régi újságok, könyvek csodálhatók meg a tulajdonosokkal történt előzetes egyeztetést követően.


Hősi emlékmű

Az I-II világháborús hősök emlékére

emlekmu